Music at Night (and Other Stories)

“From pure sensation to the intuition of beauty, from pleasure and pain to love and the mystical ecstacy and death – all the things that are fundamental, all the things that, to the human spirit, are most profoundly significant, can only be experienced, not expressed. The rest is always and everywhere silence.

After silence that which comes nearest to expressing the inexpressible is music.”

Music at Night – Aldous Huxley

Genomineerd voor de Karel van Eerd Music Award!

Music at Night dingt mee naar de Karel van Eerd Music Award. Gekozen uit 119 inzendingen gaat ons septet door naar ronde twee.

Bekijk de video en (vooral) STEM!
– van 10 tot 20 januari 2022.

Stemmen

– Kies “I want to be a single voter”
– Typ “Music” in de zoekbalk en selecteer “The New York Second – “Music at Night”
– Klik op “Vote”
– Zet alle gele indicatoren op 100!
– Vul je e-mailadres in
– Klik op “Save”
– Vergeet niet je stem te bevestigen via de e-mail die je wordt toegestuurd!

Namens iedereen van “Music at Night” bedankt!

Music at Night is een cd-project van Harald Walkate met een septet van gevestigde en veelbelovende jazzmuzikanten, onder wie Teus Nobel en Mark Alban Lotz.

Geïnspireerd door de essaybundel “Music At Night” van de Engelse schrijver Aldous Huxley proberen negen composities als verhalen, met plotlijnen, onverwachte wendingen en verschillende hoofdstukken, het “onzegbare te zeggen”.

Pianist René van Helsdingen:

“Muziek voor een film die er niet is maar die ik toch voor me zie, het is continu in beweging, het is Philip Glass en Steve Reich. De composities zijn divers, soms swing, soms modern, soms hoor ik Beatles, soms kakofonie. Toch is het onmiskenbaar één concept, met sterke melodielijnen en met telkens groeiende intensiteit en modale progressies die zich uitstekend lenen voor vrije improvisatie.”

De stukken van Music At Night weerspiegelen in hun aard de nacht. Het beginpunt lijkt rustig en soms verstild, maar deze nacht kent geen avondklok – de verhalen zijn geen verhalen voor het slapengaan, ze laten je eerder wakker liggen. Steeds wordt de rust verstoord door gejaagdheid, blazers die een onwelgevallig gesprek aangaan met de melodie van de toetsen, of met elkaar in conflict raken. Vaak keert de kalmte weer, maar twijfelachtig, na deze uitbarstingen.

Er zijn zeker momenten van harmonie en verstilling in de muziek. Daarin blijft er wel een ondertoon van spanning waardoor je steeds het gevoel houdt dat er iets te gebeuren staat.

Het is ironisch dat dit project nu pas echt zijn beslag vindt: in deze tijd waarin de stille lockdown-avonden eerder geschikt zijn voor ingetogen arrangeerwerk, dan voor uitbundige jamsessies. Wat er staat te gebeuren als deze zeven te lang opgesloten musici eindelijk samen het podium op kunnen, is het volgende hoofdstuk.

Van Helsdingen:
“Het is belangrijk dat deze composities worden gespeeld – ze lenen zich bij uitstek voor improvisatie, en dat is waar het om gaat in de jazz. Het gaat om de jonge generatie, die moeten alle kansen krijgen om ervaring opdoen, zich te profileren, het ‘onzegbare te zeggen’.”

Bezetting

Sample

Een eerste sample van het geëdite en gemixte album: The Drowned World.

Nog een indruk: het titelstuk Music At Night, Live at Farmstead Jazzclub (repetitie-opname):

Het project wordt geproduceerd door Harald Walkate, die ook de composities schreef en arrangeerde, in samenwerking met Florian Ross en Jos Pommer. Co-producent is Teus Nobel.

Opnames zijn gemaakt in de Wedgeview studios, voorjaar en zomer 2021.

Het project wordt ondersteund door het Sena Muziekproductiefonds van Sena Performers, dat tot doel heeft financiële middelen te verstrekken aan professionele musici voor de realisering van de productie van geluidsopnames.