Bekijk een Vivian Maier-foto en je stapt in een film. In elk detail zit een op zichzelf staand verhaal. Wat gebeurt daar? Wie is dat? Waarom? Een ontdekkingsreis, steeds opnieuw. De foto’s zijn ook esthetisch, mooi om naar te kijken.
Vivian Maier was een vrij anonieme, Amerikaanse ‘nanny photographer’ die in de jaren ‘50-‘70 honderdduizenden foto’s maakte. Pas na haar dood werden de foto’s ontdekt. De ongelooflijke kwaliteit van de foto’s en het mysterie rond haar persoon brachten miljoenen fotoliefhebbers en -professionals in vervoering – tot op de dag van vandaag. Men raakt er niet over uitgepraat.
Ook jazzpianist Harald Walkate is een groot bewonderaar en hij schreef in 2023 tien nieuwe composities bij tien foto’s van Vivian Maier, onder de naam Room for Other People. Komend seizoen presenteert hij deze muziek met zijn 8-koppige jazzensemble The New York Second.
Net als de foto’s en het levensverhaal van Vivian Maier bestaat de muziek van Room for Other People uit meerdere verhaallijnen en invalshoeken. Deze intrigerende, verschillende lagen nodigen de luisteraar uit tot herhaaldelijk luisteren.
De arrangementen en de live improvisaties van dit sterren-ensemble zijn net als de foto’s: eindeloos fascinerend. Je kunt er steeds iets nieuws in ontdekken.
Zoals de foto’s en het levensverhaal van Vivian Maier bestaat ook de muziek uit meerdere intrigerende lagen, die uitnodigen tot herhaaldelijk luisteren.
Het album wordt in september 2024 gereleased tijdens een concert in het beroemde Fotografiska Museum in New York. De Nederlandse release zal eind september plaatsvinden. Tijdens de optredens worden de bijbehorende foto’s van Vivian Maier op groot formaat getoond en toegelicht.
Aansluitend (vanaf oktober 2024) is de groep beschikbaar voor concerten in clubs, festivals, galerieën en evenementen. Daarom breng ik dit bijzondere project graag onder je aandacht.
Met deze groep heeft Walkate een perfect en tegelijk spannend vehikel gevonden om de muzikale bewegingen – melodisch, harmonisch, ritmisch en qua orkestratie – tot een rijk palet aan expressiviteit te laten komen. De texturen van koper (trompet en trombone) en hout (sax en fluit) zijn dan weer vol, dan weer fluisterzacht, waardoor een aangenaam contrast en evenwicht ontstaat met de ritmesectie. Midden in de verhalende, doorgeschreven muzikale mijmeringen is er ook alle ruimte voor dynamiek en improvisatie, waardoor de verschillende muzikale persoonlijkheden schitterend tot uiting komen als solisten – zelf ook bandleiders en componisten – maar ook als hecht collectief.
Het album Room For Other People (release verwacht september 2024) is het vervolg op het succesvolle album Music at Night (2021), dat geïnspireerd was op de essays van Aldous Huxley, en de drie eerdere albums van de groep die bij elkaar al zo’n 1,5 miljoen streams genereerden op Spotify.
Het album Music At Night leverde lovende reviews op gerenommeerde buitenlandse jazzkanalen.
Het Duitse Musik an Sich gaf het album de maximale score van 20 van de 20 beschikbare sterren: ‘A brilliant play with the instruments: after less than two minutes I’m already overwhelmed by the impressions.’
Jazz Dergisi (Turkije) schreef: ‘The New York Second reminded me of the orchestration approach of Herbie Hancock’s album The Prisoner… When the album comes to an end, we are left with wonderful modern harmonies, masterful solos and a happy smile on our faces.’
Het ensemble schopte het in 2022 tot finalist voor de Karel van Eerd Music Award met eervolle vermeldingen voor de solisten. Ook speelde de groep voor het VPRO-tv-programma Vrije Geluiden.
Regelmatig komt er muziek van The New York Second terecht in de door Spotify gecureerde playlists, zoals Late Night Jazz en Good Morning Jazz. Enkele maanden geleden werd de magische grens van 1 miljoen streams gehaald – inmiddels staat de teller op bijna 1,5 miljoen.
In dagblad Trouw schreef Mischa Andriessen: ‘Tien fraai verzorgde en opvallend elegante composities. Walkate heeft duidelijk veel oor voor kleur en detail waardoor er in elk stuk veel te beleven is. En de band speelt meer dan gedreven met hoofdrollen voor het sfeervolle fluitspel van Mark Alban Lotz en de formidabele solo’s van trompettist Teus Nobel.’
De Amsterdamse jazzpianist en bandleider Harald Walkate maakt sinds 2015 albums met zijn groep The New York Second, die in verschillende samenstellingen opereert. In het muzikale landschap kan hij worden gezien als een verrassende outsider die zich als pianist/componist door conceptmatige, filmische en literaire vergezichten laat inspireren, zoals hij zelf zegt: ‘My aim, with my music, is to express the inexpressible.’ Zijn muziek spreekt dan ook sterk tot de verbeelding bij een zeer breed en steeds groter wordend publiek, ook ver buiten de oevers van de jazz.
‘My aim, with my music, is to express the inexpressible.’
Bekend om zijn bezielde en gedreven saxofoongeluid schittert saxofonist (en co-producent van dit project) Tom Beek op de nationale en internationale podia met bijvoorbeeld Michiel Borstlap, Trijntje Oosterhuis, Mike Boddé, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en in de vermaarde Steely Dan-tributeband The Royal Dutch Scam. Hij is fotograaf en schrijver; in het werk en het levensverhaal van Vivian Maier vonden hij en Walkate een gedeelde fascinatie.
Publiekslieveling trompettist Teus Nobel wordt algemeen beschouwd als een van de grootste jazztalenten van dit moment. Hij maakte naam en faam met zijn heldere en lyrische spel op de trompet en de flugelhorn, en met zijn eigen platen en projecten; met zijn laatste, een ode aan Chet Baker, speelt hij ook weer de sterren van de hemel.
De uit Stuttgart afkomstige en al jaren in Zeist wonende fluitist Mark Alban Lotz is een zeldzaam fenomeen. Hij beheerst alle muzikale genres en stijlen, kent nauwelijks technische beperkingen en is met zijn geluid heel bepalend voor de sound van deze groep. Een smaakvol virtuoos.
De van oorsprong New Yorkse vibrafonist Rob Waring had op het beroemde Juilliard conservatorium ooit les van de paukenist van het New York Philharmonic, maar koos toch voor de jazz. Hij woont en werkt sinds 1981 in Oslo. Met zijn komst is het septet nu een octet geworden. Zijn sound en sprankelende samenspel met Harald zijn misschien wel de belangrijkste kenmerken van Room For Other People.
Trombonist Vincent Veneman studeerde eerst in Groningen en ook enkele jaren in Oostenrijk, waar hij compositie, arrangeren en barok contrapunt-lessen volgde. Hij heeft een sterke, herkenbare stijl, een prachtig geluid en is een geliefd ensemble-speler. Een zeer evenwichtige, complete speler en een belangrijk ankerpunt in de groep.
De elegante bassist Lorenzo Buffa verruilde de bergen in Noord-Italië voor Milaan, New York en Brussel om uiteindelijk neer te strijken in Amsterdam, waar hij na zijn master aan het conservatorium aan zijn eigen bands en projecten werkt. Hij haalde daarmee de halve finale van de Keep an Eye Competition en won de European Jazz Contest.
De jonge drummer Max Sergeant studeerde ook in Amsterdam en vormt al vier albums lang de rechterhand van Walkate. Met zijn lichte en precieze, moderne stijl heeft hij zich ontwikkeld tot een onmisbare, stuwende factor van het octet.
Op deze korte video’s zijn fragmenten van de repetitie-opnames van The White Dress en Florida, 1957 te beluisteren.
Via deze link is een ruwe mix van de studio-opname van View of Isle St. Louis te beluisteren.
Voor boekingen kun je contact opnemen met:
Masja Schimscheimer (Groove Music Productions)
E-mail: masja@groovemusicproductions.com
Telefoon: +316 51147774