Hadrian’s Wall in de Jazz Window

Bij boekhandel Metamorfose in Amsterdam worden, naast de in- en verkoop van grammofoonplaten, tweedehands- en antiquarische boeken, in de winkel regelmatig exposities gehouden. Sinds november 2018 bestaat de Jazz-etalage (Jazz Window); een etalage gewijd aan kunstenaars en muziek. Deze exposities worden feestelijk geopend door een jazzconcert. Dit succesvolle buurtinitiatief voor Amsterdam-Zuid, georganiseerd door Rien van de Poel, eigenaar van de Metamorfose, en musici Victor de Boo en René van Helsdingen, kende reeds 5 non-profit edities.

Geïnspireerd door de beroemde Tiny Desk live-concerten en -video’s, gepresenteerd door de Amerikaanse NPR Radio, kwamen Rien, Victor en René op het idee om voor de zesde editie een vergelijkbaar concept te verwezenlijken. Rien noemde het een klein muzikaal feestje (Tiny Musical Party).

Pianisten Harald Walkate en René van Helsdingen staken de koppen bij elkaar om het geheel financieel, organisatorisch en artistiek rond te krijgen.
Op 24 november 2019 werd door twee ensembles elk een ‘ballad’ vertolkt. Het geheel werd geregistreerd door een mobiele studio en een camerateam onder de regie van cameraman Martijn van Beenen. Het publiek bevond zich buiten op de stoep voor de etalage. Zorgvuldige selectie en edit van het geluid- en beeldmateriaal door René resulteerde in 2 video’s. Het geheel werd aangevuld door de geweldige portretfotografie van Govert de Roos.

De video’s en portretten worden nu gepresenteerd in de 6de editie van de Jazz-etalage.
Metamorfose, Valeriusstraat 238-a, Amsterdam.

de 2 films

Tiny Musical Party Part 1
Short stories – the Gathering, Rene van Helsdingen trio 2019

Tiny Musical Party Part 2
The Big Hotel, Hadrian’s wall – Harald Walkate, Adrien de Boer 2019

Van deze twee films bestaan ook twee clips met alleen de muziek, zonder interviews: